Freeks verhaal

Freek Vonk vertelt meer over zijn reis naar de Falklandeilanden.

Voorwoord

"Ik ben ontzettend veel in de wildernis geweest, maar hier nog nooit… De Falklandeilanden! Een plek in het zuiden van de Atlantische oceaan, vlakbij Antarctica. Wanneer ik vroeger op de wereldkaart keek had dit kleine stipje al een enorme aantrekkingskracht op mij… Zo afgelegen, zo ver weg, maar zó vol leven!

Hier wilde ik altijd al eens naartoe. Ik ben enorm blij dat het nu eindelijk zover is. Dit is een van de belangrijkste broedplekken voor koningspinguïns, dat vind ik echt fascinerende dieren. Hoe die leven, dát wilde ik ontdekken.

"Dit is een plek waar de mens nog een kleine rol speelt ten opzichte van de natuur. Het is hier ruig, het kan er heel hard waaien en voor landbouw geen ideaal terrein. Daarom heeft de mens hier nooit zoveel te zoeken gehad. Maar voor allerlei diersoorten is dit wel een perfecte plek. Voor trekvogels, voor zeeleeuwen en voor pinguïns dus."

Toen ik op de Falklandeilanden aankwam voelde ik mij net een ontdekkingsreiziger, zó afgelegen ligt het. Hoewel de eilandengroep het dichtst bij Argentinië ligt, op 500 km uit de kust, kun je er niet vanuit Argentinië komen. De Argentijnen erkennen het gebied niet als Brits grondgebied en claimen de eilanden zelf. Dus het reizen moet met een omweg via Chili.

Wel gaat er wekelijks een militair vrachtvliegtuig vanuit Engeland naartoe, maar op deze vlucht is weinig plek voor burgers en het is bijzonder duur. Een hele tocht, maar wat een ervaring!

Ik wil de leefwereld van de pinguïns op de Falklandeilanden ontdekken en vastleggen. Je vindt hier een aantal foto’s die ik van deze dieren en hun prachtige leefomgeving heb gemaakt.”

dr. Freek Vonk

Het team

Er zijn drie korte films gemaakt over bioloog dr. Freek Vonk. Veel mensen kennen hem van zijn televisieprogramma’s, maar wat niet veel mensen weten is dat Freek ook een gepassioneerd wildlife fotograaf is. Hij maakt er een sport van de dieren die hij ziet te fotograferen.


Op zijn reis naar de Falklandeilanden werd hij zoals zo vaak vergezeld door zijn vaste ploeg. Cameraman en regisseur Ivo Borkus legde Freek vast op zijn ontdekkingstocht naar de pinguïns. Geluidsman Sebastiaan Coenen voerde zijn eigen strijd, met de fluitende wind. Redacteur en producer Marjolein den Dekker maakte het team compleet.


De ploeg reist al jaren met Freek naar natuurgebieden over de hele wereld, ze zijn net als Freek expert geworden in het benaderen van dieren. En dat is essentieel voor een mooi plaatje, van welk dier dan ook.

Freek en cameraman Ivo op het strand.

“Een Falklandcaracara stort zich op het karkas van een pinguïn. Op onze beurt hebben wij de valk weer op het oog… Hij laat zich er niet door afleiden en trekt alle eetbare stukjes van de botten.”

Door weer en wind op het strand van Sea Lion island.

“Gedurende de week dat we op de Falklandeilanden hebben gefotografeerd en gefilmd, konden we tweeënhalve dag niets doen vanwege de te harde wind en regen. Hier proberen Bassie en Marjolein met behulp van een reflectiescherm cameraman Ivo uit de wind te houden…”

Bassie, Ivo en Freek met pinguïn.

“Je ziet bij dieren dat er net als bij mensen nog wel verschil kan zitten tussen de exemplaren. Veel pinguïns zijn schuw, maar toen we een uurtje op dezelfde plek zaten om mooie shots te maken, kwam er toch een nieuwsgierige pinguïn dichterbij om de apparatuur te bekijken. Wat een mooi moment!"